Pages

Sunday, October 27, 2013

Tutorial Memasukkan "Contact Form" Ke Dalam Blog di bahagian "Side bar"


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Hari ini saya ingin menunjukkan tutorial untuk memasukkan Contact Form ke bahagian sidebar blog... Apa itu Contact Form??.. Contact Form ialah salah satu laman yang dicipta supaya pembaca blog boleh menghubungi admin blog atau orang yang mengendalikan blog tersebut.. Jom kita mula..Jangan dok malaih sangat baca..hehe

1- Perkara pertama sekali yang perlu dibuat sedah tentulah anda perlu "sign in" blog anda terlebih dahulu.. Anda perlu klik perkataan sign ini di bahagian kanan atas..




2. Bila tekan button sign in, terpaparlah ruang seperti dalam gambar... Isi e-mail dan paswed untuk blog anda untuk sign in blog anda..



3. Selepas anda sign in, dashboard blog anda akan terpapar...macam besa laa kan...nampak tak arrow dalam gambar??..klik button tu..




4. Selepas klik, terpapar senarai-senarai berikut...Sekarang, klik pada layout..



5. Layout bagi blog anda pun terpapar...Kemudian, klik "Add a gadget"




6. Senarai-senarai gadget pun terpapar..haa..bukan hat nih lagi..Klik 'More gadgets'



7. Selepas klik, terpampanglah di depan mata satu gadget yang diberi nama "Contact Form".. Sekarang, klik gadget tersebut..




8. Terdapat ruangan yang perlu diisi..Kotak yang pertama tu, anda boleh letakkan nama bagi "Contact Form" anda..tak kisahlah apa pun..asalkan orang faham sudah..




9. Gadget "Contact Form" kini telah tersenarai bersama-sama gadget-gadget anda yang lain..Masa nih, anda boleh 'reorder' atau susun kedudukan gadget "Contact Form" anda..Selepas siap, tekan "Save arrangement" di bahagian atas...




10. Ada tanda "View Blog" kan??..haa..klik kat situ..Untuk pa lagi kan,, untuk tengok hasil kita laa.. ^_^



 11. Tadaaa..!!!... Inilah hasilnya..!...Contact Form anda sudah berada di bahagian side bar blog anda.. Sekarang, sesiapa pun yang membaca blog anda boleh hubungi anda melalui e-mail..Senang kan??..Selamat mencuba...



Sebenarnya, ada jugak cara untuk kita letakkan "Contact Form" ini pada page yang berasingan...Maksudnya, 'Contact Form' bukan lagi berada di bahagian side bar blog..Tapi, pada page khas yang kita sediakan untuk ruang "Contact Form"..Tutorial tu nanti-nanti la kot..hehe..Anda boleh cuba yang nie dulu...:D